Impatiens (Bizzy Lizzy) bij OpdeHaar opentuin |

Op deze pagina over impatiens is informatie te vinden over:
- Impatiens omeiana
- Winterhardheid
- Impatiens Ice Storm, Silver and Pink, Sango, Pink Nerve
- Foto’s van Impatiens bij OpdeHaar
Impatiens omeiana |
I. omeiana is de winterharde zuster van “vlijtig liesje” dat een vondst van Dan Jacobs op Omei Shan ( Emei Berg) , zuidoost Sichuan, China in 1983. Dit is ook een hele mooie bladplant voor een niet al te droge plek in de schaduw waar ‘t geleidelijk pollen met een hoogte rondom 30 cm vormt. Tijdens de nazomer komen er gele trompetachtige bloemen eraan maar dit zijn echter ondergeschikt aan de sierwaarde van de bladderen.
Het vinden van I. omeiana was ook iets van een uitdaging voor mij en mijn exemplaren zijn van Kwekerij Fahner (Deurningen) in de lente van 2009 afkomstig.
Winterhardheid van Impatiens |
Eind november 2009 – de warmste november maand in meer dan een eeuw – heb ik de planten met een strook knoppenfolie afgedekt en dat medio maart 2010 verwijdert. Elders in de tuin heb ik geen enkel maatregel genomen. Begin april waren jonge sprietjes duidelijk aanwezig in beide plekken en daarom lijkt winterhaardheid geen probleem te zijn tot minstens – 10 graden celsius. Inmiddels ( 2014) weten wij dat de winterhardheid van Impatiens omeiana geen enkel probleem is. Alle twijfel over de winterhardheid van I. omeiana en diens rood-bladige varianten ( Sango of Red Nerve) is nu, begin 2017, weg. Binnen de beschutting van ons bos zijn de eerste scheuten begin maart al aanwezig, ondanks lichte nachtvorsten.
Impatiens Ice Storm, Silver and Pink, Sango, Pink Nerve |
Tegenwoordig tref je het wel wat vaker aan bij kwekerijen maar nog niet in de tuincentra, ondanks zijn tamenlijk makkelijke kweekkarakteristieken. Er zijn ook minstens twee varianten verschenen . ”Ice Storm” is een plant waarop de leuke bladvariegatie van de soort is grotendeels door een soort waas over het bladoppervlak gewist – eigenlijk voor mijn smaak een achteruitgang. Nog veel zeldzamer en, voor mij, minstens even mooi zo niet mooier dan de soort zijn planten met een donkere bladkleur. ”Silver Pink” ofwel ”Silver and Pink” is makkelijk op Internet als een voorbeeld hiervan te vinden. Ik heb deze donkerbladige soort voor het eerste bij Pan Global Plants – de kwekerij van Nick Maceri n Engeland – gezien. U komt het nu overal in Nederland tegen.
![]() |
Wortelgestel van Impatiens omeiana “Sango” |
De kweker, Nick Macer, had het zelf bij een Deense kwekerij gevonden als een soort mutatie midden in een groep gewone I. omeiana en heeft een naam ”Sango” eraan vastgeplakt – het zal in alle waarschijnlijkheid hetzelfde als ”Silver Pink” zijn. Met een oog naar de opvallend roze bladnerven, de naam “Pink Nerve” is nu vrijwel overal in Europa in gebruik. Taxonomische overwegingen terzijde is het een mooie plant en een waardevolle aanvulling van de soort. Het is ook duidelijk, althans bij ons, dat de rood-bladig cultivar is een zeer krachtige plant met een geprononceerde spreidingsdrang. Het gevaar komt in de vorm van een hele taaie wortelgestel net onder het bodem oppervlak en dat kan vooral kleinere planten verdringen. De aangrenzende foto geeft een idee van wat ik bedoel. Gelukkig is een stuk plastic gazonrand voldoende om deze uitbreiding te beperken.
Foto’s van Impatiens bij OpdeHaar |