Terwijl er meerdere botanische soortenHellebores bestaan, wil ik het hier hebben over soorten dat in de winter en vroeg in de lente maanden gaan bloeien. Samen met sneeuwklokjes (Galanthus) dreigen deze soorten een bijna-cultus status te bereiken en dat is ook begrijpelijk want ze kondigen het voorjaar en een nieuw tuinjaar aan! H. niger, de kerstroos, komt vanuit bossen in het Alpen gebied en met zijn witte bloemen komt heel vroeg in bloei, dat kan vanaf januari buiten en zelfs door een sneeuwlaag zijn; voorgetrokken exemplaren zijn ook volop bij tuincentra en op kerstmarkten ook te verkrijgen. Terwijl de bloemen hebben de neiging om naar de grond te hangen bestaan er selecties en hybriden waar bloemen meer naar boven zijn gericht.
Helleborus orientalis
Helleborus orientalis
H. orientalis (de Lente roos) en diens hybriden beginnen wat later te bloeien maar zorgen voor een ware schilderspalet van bloemkleur, vorm (enkel, dubbel en meer) en patroon (kleuren met een spikkel en noem maar op) en dat zijn de sterren van de HelleborusDagen bij allerlei kwekers dat vanaf februari beginnen – tik “helleborusdagen” in een Internet zoekmachine en u kunt uw maand vervolgens gaan plannen! Koopt u planten dat komen eindelijk in de tuin terecht maar zijn een ware festijn blad en bloemen in de pot dan is het raadzaam om goed te controleren dat het wortelgestel nog ruimte in de pot heeft. Soms zijn de wortelen zo dicht op elkaar gepakt (“pot-bound”) dat ze zullen enorme moeite hebben om in de volle grond snel genoeg te ontwikkelen om de plant te blijven ondersteunen.
Opkweken
Opkweken van helleborusen in de tuin gaat heel gemakkelijk mits u herinnert waar ze vandaan komen en dat in gaten houdt. In de regel hebben ze liefst wat kalk in grond dat goed waterdoorlatend en humusrijk is. Planten komen in de winter maanden in beweging en hebben voedsel nodig dus in de herfst is het raadzaam aan een lichte bemesting te gaan denken. Zelf heb ik een zure grond ( pH 4 tot 6,5) en merk dat ik moet bij sommige helleborusen inderdaad met kalk gaan strooien. Bij iets zoals een rhododendron kan dit ongewenst zijn en dan kan je wel aan kalk-leverende tactieken zoals stukjes cement onder je plant gaan verzinnen. Dat gezegd, de meeste helleborus hybriden doen het heel redelijk in een licht zure bodem. H.niger soorten kunnen redelijk diepe schaduw hebben maar H.orientalis en de hybriden groeien het beste in lichte schaduw met wat zon erbij.
Helleborus netnecrosis virus (HeNNV )
Hellebore met “Black Death”virus
Gelukkig zijn konijnen en ree geen liefhebbers van de planten en ze zijn redelijk vrij van ziektes maar …. Helleborus netnecrosis virus (HeNNV ) ofwel “Black Death” is een dodelijke ziekte dat wordt door luizen verspreid en komt in heel Europa voor. Besmetting gaat vaak eerst zonder symptomen dan merkt u dat de plant blijft achter met de groei en dit gaat vaak gepaard met opvallend zwarte vlekken op de bladderen/stengels die vervolgens afsterven – dit wordt anders dan het gewoon verrotten van een oud blad. Besmette planten, samen met mogelijk geïnfecteerde planten, moet men verbranden. Behandelen tegen luizen helpt om verspreiding te voorkomen maar deze ernstige ziekte kan natuurlijk funest voor een kweker zijn omdat er geen middel tegen is. Aanvullende Internet aanwijzingen in het Engels vindt u op hetEngels versie van onze website.