BOMEN bij OpdeHaar tuinen 

Davidia involucrata
Davidia involucrata

De bomen bij OpdeHaar bepalen het sfeer van de tuin. Op deze paginas vindt u informatie over en/of foto’s van acers(esdoorn) in de lente, acers (esdoorn) in de herfst, albizia, aralia, betula (ruwe berken), coniferen, cornus, davidia involucrata, decaisnea, dipelta, fagus (beukenbomen), liriodendronmagnolia, malus, populus, prunus, quercus(eik)stewartia, styrax, toona,  en onder Miscellaneousdiverse andere bomenOnder Miscellaneous zijn er foto’s van: cercis, lindera, liquidamber, piptanthus, syringa, tetracentron.

Alle foto’s waren in onze tuin genomen 

Klik op de foto’s voor een grotere beeld en een slideshow.

ACERS IN DE LENTE

ACERS IN DE NAJAAR

ALBIZIA

ARALIA

BETULA (RUWE BERKEN / SILVER BIRCH)

 

CONIFEREN

Voor meer informatie over Abies grandis, klik hier

Voor meer informatie over Wollemi nobilis, klik hier

CORNUS

DAVIDIA INVOLUCRATA 

Davidia involucrataIn 1869 heeft Jean Pierre Armand David, een Franse zendeling en natuurkundige, een uitzonderlijke nieuwe boom species ontdekt in de bergachtige Sichuan provincie in Westelijke China. De gedetailleerd schetsen die hij heeft gemaakt tonen spookachtige, wit bladeren die lijken op driehoekige servetten en hij heeft voorgesteld de boom de “Chinese dove tree” te noemen. Helaas had hij geen vruchtbaar zaad verzameld van de boom. Later heeft de Britse kweker, James Veitch, planten verzamelaars naar China verstuurd en in 1899 heeft Ernest Wilson levend zaad van de Davidia involucrata, genoemd naar de oorspronkelijk vinder, naar Engeland gestuurd.  Davidia involucrata of “Zakdoek of vaantjes boom” is te vinden in onze tuin bij de koffie hoek. Davidia involucrata is nummer 3 op de BBC lijst van species die in gevaar zijn.

DECAISNEA

DIPELTA

FAGUS (BEUK/ BEECH)

LIRIODENDRON

MAGNOLIA 

Magnolia Leda
Magnolia Leda

In veel tuinen in Nederland komt men wel Magnolia stellata tegen. Bij ons lijkt de zure, veenachtige grond gemaakt voor magnolia en dit is één soort plant die wij gewoon op de  grond kunnen gooien en dan zien groeien! Wij hebben ook het voordeel van veel ruimte en zijn niet beperkt, zoals mensen met kleinere percelen die niet zomaar planten kunnen kweken die snel tot flinke bomen groeien. Veel magnolia’s ontwikkelen zich in snel tempo tot aanzienlijke bomen maar hebben weinig interessants voor de doorsnee tuinder buiten hun bloeiperiode.

Grote bladeren en gele bloemen

Dus wat is er speciaal wanneer uw ruimte is beperkt maar U toch wat gespreksstof voor de buurt wilt kweken? U kunt voor de reuze bladeren kiezen van de Magnolia tripetala, M. officinalis (var. Biloba), Magnolia hypoleuca of zelfs Magnolia macrophylla (enige beschutting is nodig, zeker voor jonge planten) maar de bloemen zijn een extra bonus. Gaat U voor bloemen dan is er geur ofwel zomer bloei maar de huidige “zwart tulp” equivalent zijn de geel bloeiende soorten. Een klassieke vertegenwoordiger hiervan is Magnolia “Yellow Bird”, maar elke jaar worden nieuw en soms betere soorten geïntroduceerd die niet overal eenvoudig te verkrijgen zijn.

Mijn persoonlijke favorieten zijn de geurende en heel decoratieve bloemen van Magnolia x weiseneri  die vanaf juni verschijnen.

Het is niet een struik voor de kleine tuin in mijn optiek omdat deze een heel “losse” groeiwijze heeft en bloemen worden helaas spaarzaam gedragen.Algemene informatie over het kweken van magnolias en een zeer behulpzaame lijst van de soorten is te vinden op de website van de International Magnolia Society bij www.magnoliasociety.org

MALUS

POPULUS

PRUNUS

QUERCUS (EIK / OAK)

STEWARTIA

STYRAX

TOONA

Er zijn alleen een stuk of 5 bomen in deze tak van de Mahonie familie. Ze komen voor in China, ZO Azië en noord Australië. De Chinese mahonie of T.sinensis is goed winter-hard bij ons en groeit het beste in de volle zon en, eens goed gevestigd, kan ook in arme, droge grond overleven. De vitamine A rijke, jonge scheuten en bladderen zijn door de Chinezen in de keuken gebruikt en men maakt ook een infuus of thee daarvan. Meer achtergrond treft u in de volgende link aan : https://en.wikipedia.org/wiki/Toona.

Foto’s op onze site zijn van de spectaculaire lente kleur van een Australische selectie vanuit rondom 1930 met de naam T. sinensis “Flamingo”. U komt het niet al te vaak tegen maar dan wel als een multi-stam heester dat ca 4m bereikt. Er vormen uitlopers dat u kunt proberen op te potten. In meer tropische zomers kunnen ook witte, geurende bloemen vormen maar zelden in Nederland.

MISCELLANEOUS

Onder Miscellaneous zijn er foto’s van: cercis, lindera, liquidamber, piptanthus, syringa, tetracentron.

Klik op de foto hieronder om diverse andere bomen in onze tuin te zien

Terug naar boven

Scroll naar boven