De Millennium Tuin – één van de acht tuinen van OpdeHaar

Millennium tuin / gardenOp deze pagina over het Millennium tuin bij OpdeHaar vindt u informatie over:

De Millennium Tuin bestrijkt een oppervlakte van ruim 3000mten noorden van het huis.  De beplanting is in 2000 begonnen. De tuin is in de regel het eerste dat U bezoekt na het verlaten van onze koffie/informatie hoek. Deze tuin ligt enigzins in de schaduw onder oude eiken en wordt door velen gewaardeerd! Een wandelpad leidt langs de buitenkant en een droge sloot gaat oost-west door het midden. De betekenis van “OpdeHaar” wordt duidelijk gemaakt door het feit dat men ongeveer 1,5m omlaag gaat via stenen trappen. De trap leidt naar een stenen pad dat in de richting noord-zuid ligt met een houten brug over de droge sloot. In de periode 2017/18 is de beplanting in de Millennium Tuin uitgebreid. Sommige planten zijn verwijderd. De tekst in de volgende relaas moet nog worden aangepast om deze veranderingen te omschrijven.

Berceau van Laburnum vossi

Men treft een bewuste symmetrie in de Millennium Tuin. De berceau was oorspronkelijk beplant met gouden regen (Laburnum vossii). Aan iedere kant zijn er lage Euonymus hagen met daarachter Hydrangea “Annabelle”. Probeer de verleiding te weerstaan om dwars door de laburnum pergola te steken om het wat abstracte beeld te bekijken over de brug.

Te weinig zon heeft de ontwikkeling van de “Laburnum arch” geremd. Daarom zijn de bomen gewoon niet op de pergola gebonden. De laastste jaren, met koppen meer in de zon, krijgen wij een steeds betere bloei.

Magnolia “Yellow Bird” en Magnolia “Leda” 

Blijf even staan en zie hoeveel planten U kunt herkennen. Rechts vóór, ziet U Magnolia “Yellow Bird” (M. acuminata x M. brooklynensis). Dit is niet de beste gele variëteit tegenwoordig maar wel één van de pioniers.  Men zegt dat Magnolia “Limelight” beter is, maar ons exemplaar elders in de tuin is nog steeds te jong om zelf een oordeel te maken.

Magnolia “Leda” is een plant met een geschiedenis. In 1995 waren een aantal exemplaren door de Firma C. Esveld als Magnolia cylindrica verkocht. Vermoedelijk is het eigenlijk een hybride van Magnolia cylindrica x Magnolia cambellii alba die ook onder de naam “White Lips” elders was verkocht.

Acers, Trochodenderon, Daphniphyllum & Fatsia  

De hoge acer in de Millennium tuin is Acer Cappodocicum “Rubrum” met daaronder enkele struik-vormige viburnum soorten. In de vroege zomer is dit één van de mooist gekleurde bomen/heesters in de tuin. Het slangen-streep patroon op de barst is een extra bonus.

Vlakbij bevinden zich twee groenblijvende heesters – Trochodendron araloides uit Japan, Taiwan en Z. China en Daphniphyllum macropodum.

Ook in de buurt zijn er meerdere Fatsia Japonica. Er is bijna altijd iemand dat deze voor de huisplant Monstera deliciosa (Philodendron) aanziet.   Deze laatste drie struiken doen het allemaal goed in lichte schaduw.

Camellia, Euonymus, Aralia, Orixa and Sorbaria

Nu zijn wij op een klein verhard stuk aan op het einde van de Millennium Tuin gekomen en kunnen,  naar het westen, langs de steeds dieper gaande droge sloot kijken. Aan onze voeten zijn verschillende astilbe soorten en dan Camelia japonica “Magnoliiflora”.  Verder vloeit een riviertje van Euonymus “Emerald and Gold” richting de boomachtige Hydrangea heteromalla net vóór de brug.  

Achter U is de Orixa japonica die toont een geelwitte herfstbladkleur. Aralia cachemirica is een heester uit het Himalaya gebied die, volgens de boeken, zon en een rijke bodem nodig heeft. Hier krijgt hij weinig zon en misschien moet ik de plant verhuizen. Mijn proef hier onstond nadat ik een bloeiend exemplaar in tamelijk veel schaduw bij het Van Gimboorn Arboretum in Doorn heb gezien. Ook hier in de Millennium tuin is een wat zeldzame heester, Sorbaria “rhoifolia”; zelfs het internet vertelt weinig hierover.

Hosta

Hosta liefhebbers zullen geïnteresseerd zijn in de verzameling van zeer grootbladige soorten. Ook vindt U “buitenbeentjes” zoals Hosta “County Park” qua uiterlijk doet dit denken aan een slaplant.

De kanten van de sloot in de Millennium tuin zijn met zaailingen van Hosta sieboldiana “Elegans” beplant. Een kritische blik laat klein verschillen in deze hostas zien.  De kleuren blauw en geel naast elkaar ogen heel mooi in een tuin. De blauwe bladeren van de Hosta sieboldiana “Elegans” dreigen om alles dicht te sluiten als de zomer vordert.

Nu gaan wij terug naar het beeld en ga verder op de pad, linksaf. Aan Uw rechterhand beginnen de contrasterende hosta bladen en stengels, zoals in Hosta “Harry van de Laar” elkaar steeds meer te verdringen. Hier heb je bewijs dat bladkleur net zo levendig als bloemen kan zijn. Laten wij nu verder gaan – het begint u misschien duidelijk te worden waarom sommige mensen er 4 uur overdoen om rond te gaan.

Blijft U op de buiten pad, links aanhouden, dan komt U bij de groot-bladige hosta’s die U links vanaf de trap bij de ingang van de tuin waarschijnlijk heeft gezien. Daar tegenover zijn er hosta’s met opvallend veel paarse kleur erin. Ik vertel meer hierover elders onder de rubriek “hosta”. Links op weg naar de hosta’s onder de grote eik is er een jonge Salix magnifica (Wilson, 1909, W. China) waarvan de bladeren meer weg hebben van een magnolia dan iets anders. Verder is er een waar bos Pieris zaailingen die ik van plan ben uit te dunnen.

Voor meer informatie over hosta, klik hier

Arisaema en varens

Er zijn steeds meer arisaema soorten en varens. Hieronder treft U mijn liefjes waar ik vaak ga kijken op het einde van de dag (met een gin en tonic in de hand). Arisaema sikokianum en Arisarum proboscideum  met zijn verborgen bloemen met een muizenstaart zijn hier samen met andere aroids. Kleine varens  zijn ook hier en vragen rustige aandacht.

Voor meer informatie over arisaema, klik hier

Kalopanax en Hydrangea

Kalopanox septemlobus (of K. pictus), een boom met een doornachtige stam, is tijdens een storm omgewaaid. Ik heb plannen om deze lid van de Araliaceae te vervangen en ook andere vertegenwoordiers (b.v.Schefflera) te proberen.

Links in de sloot is Hydrangea heteromalla. De eigenaardigheid van deze hydrangea is dat hij de vorm aan van een kleine boom aanneemt als hij wat ouder wordt.

Populus, alanguim, tetracentron, dipelta, kalmia, edgeworthia 

Ga over de sloot in het midden van de Millennium tuin en dan naar links. Daar ziet u  de grote bladeren van Populus violascens (P.szechuanica var. Tibetica). Deze boom is door Wilson uit W. China mee gebracht in 1904. (P. lasiocarpa in het bos heeft iets grotere bladeren en P. balsamifera, eveneens in het bos, heeft een gekleurde blad.) Andere bomen langs de pad kunt U opzoeken voor details maar de namen zijn Alangium platanifolium, Tetracentron sinense, Platycarya strobilacea and Magnolia “Leda”.

In mei/juni, is het de weigela-achtige struik, Dipelta ventricosa in de foto beneden, ook een vondst van Wilson in 1904, te zien. Ook in mei/juni zijn de 2 grote kalmia’s in bloei. wij krijgen niet veel bezoek in februari of maart, maar als u komt, is de Edgeworthia chrysantha Grandiflora te bewonderen.

Rhododendron species

Verder zijn er veel rhododendron species in de Millennium tuin, onder andere: lepidostyllum, pseudochrysanthum, hyperythrum, concinnum pseudoyanthinum, degronianum heptamerum, makinoi, uvarifolium, campanulatum, oreotrephes exquisitum and fortunei discolor. Er zijn ook twee yakashimanum x insigne hybriden. Eén is “Oberschlesien” maar de andere, met wat beter indumentum (satijn-actige vilt aan de onderkant van het blad) komt van mijn inmiddels overleden vriend Nick v/d Brink uit Laren. Een mooie herinnering aan Nick samen met de nabij gelegen Sequoia sempervirens. 

Sequoia sempervirens in de Millennium tuin
Sequoia sempervirens

Dat was een snelle rondleiding in onze vóórtuin. U kunt gewoon genieten van het oerwoud zonder in details te gaan duiken.  Echter wat kennis van planten, hun geschiedenis en het verhaal achter sommige hybriden zoals hosta’s of Magnolia “Leda” maakt alles wat meer interessant.

Voor meer informatie over rhododendrons, klik hier

 

Hier zijn foto’s van het aanleg van de Millennium tuin tussen 1991 en 2014. 

Millennium tuin in 1999
De brug over de sloot wordt gebouwd
De pergola wordt gebouwd
Joyce, de stratenmaker
Joyce, de stratenmaker
Joyce rust uit!
Nog steeds bezig
Het is klaar
Millennium tuin in 1999        De brug over de sloot wordt gebouwd         De pergola wordt gebouwd        Joyce, de stratenmaker        Joyce, de stratenmaker        Joyce rust uit!        Nog steeds bezig        Het is klaar
Millennium tuin in 1999

Laburnum arch Millennium tuin Op de Haar

 Terug naar boven

 

Scroll naar boven